«Гаряча п’ятиденка» або 17 першочергових кроків адвоката після обшуку у клієнта

Костянтин Рибачковський, адвокат, керуючий партнер АО «Столичний адвокат» (м. Київ)

Рекомендації щодо перших дій адвоката після проведення обшуку у клієнта.

(З власної адвокатської практики)

Виходячи з власної адвокатської практики, мушу зазначити, що після проведення обшуку багато хто з клієнтів (та їх представників) з облегченням видихають та дуже повільно “виходять” зі стану екстремального навантаження, у якому вони перебували під час проведення обшуку. Таким чином, вони гають час замість того, щоб продовжувати активно діяти. При цьому, клієнти та їх представники часто забувають, що процес захисту прав обшукуваних осіб (у випадку порушення їх прав) після обшуку тільки починається. 

Нажаль, мені не вдалося знайти опублікованого стислого переліку дій, які необхідно зробити адвокату одразу після закінчення обшуку. Саме тому, керуючись власним досвідом, я вирішив зробити даний перелік сам. 

У даній публікації зроблено спробу надати рекомендації (привести короткий “чек-лист”) щодо першочергових дій після завершення обшуку. Сподіваюсь, ці рекомендації стануть Вам у нагоді.

  1. У разі наявності тимчасово вилученого під час обшуку майна, – рекомендуємо терміново звернутись до місцевого суду за місцезнаходженням органу досудового розслідування з клопотанням про необхідність забезпечення участі адвоката (представника клієнта) у судовому розгляді клопотання слідчого/прокурора про накладення арешту на тимчасово вилучене майно.
  2. Необхідно провести термінову нараду з клієнтом та визначити мету та основні цілі, яких бажає досягнути клієнт, отримуючи правову допомогу від адвоката після обшуку.
  3. Для підготовки матеріалів про визнання результатів обшуку недопустимими доказами, – опитати клієнта та його працівників щодо порушень їх прав та вимог закону, допущених при проведенні обшуку.
  4. Надати правову оцінку усім зафіксованим (адвокатами, працівниками клієнта та/або членами сім’ї клієнта) порушенням під час обшуку та спільно з клієнтом прийняти рішення щодо доцільності оскарження результатів обшуку, а також дій посадових осіб правоохоронного органу (органів) під час обшуку.
  5. У випадку прийняття рішення про оскарження результатів обшуку та дій посадових осіб правоохоронного органу, про яке згадано у попередньому пункті, – здійснити підготовку та подання мотивованих скарг згідно вимог чинного законодавства України. Звернутись з відповідними скаргами до керівника прокуратури, прокурором якої здійснюється нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування, а також до керівництва слідчого підрозділу органу досудового розслідування, щодо незаконних дій працівників правоохоронних органів під час проведення обшуку та негайного повернення вилученого майна.
  6. Якщо обшук відбувся для клієнта неочікувано, – опитати клієнта щодо будь-якої наявної у нього інформації, яка може бути використана адвокатом для подальшої побудови стратегії захисту прав клієнта у даному кримінальному провадженні.
  7. З огляду на наявну фабулу кримінального провадження та номер у ЄРДР, зібрати з усіх доступних джерел інформацію щодо предмету розслідування, раніше вжитих слідчим/прокурором заходів щодо інших підприємств та кола осіб, відносно яких проводиться розслідування. Визначити спрямованість дій слідчого, ризики та перспективи розслідування для вашого клієнта.
  8. У випадку подання слідчим клопотання про накладення арешту на тимчасово вилучене майно, – терміново ознайомитись з матеріалами, поданими слідчим до суду.
  9. Забезпечити участь адвоката в судовому засіданні з розгляду клопотання сторони обвинувачення про арешт тимчасово вилученого майна.
  10. У разі відсутності звернення слідчого з клопотанням про арешт тимчасово вилученого майна у строки, визначені у КПК України, – звернутись до слідчого судді місцевого суду за місцезнаходженням органу досудового розслідування зі скаргою на бездіяльність слідчого/прокурора, яка полягає у неповерненні тимчасово вилученого майна клієнту, у якого це майно було вилучене.
  11. У разі наявності ознак складу злочину в діях чи бездіяльності слідчого/прокурора під час проведення обшуку, – звернутись до прокурора за місцем проведення обшуку з повідомленням про вчинення кримінального правопорушення.
  12. У разі наявності підстав, за результатами проведення обшуку у суб’єкта господарювання, – звернутись до бізнес-омбудсмена зі скаргою щодо незаконних дій правоохоронців та почати активну роботу з ним, використовуючи усі можливості бізнес-омбудсена.
  13. Здійснити термінові дії, спрямовані на збереження майна, яке належить як підприємству, так і його ключовим службовим особам (у тому числі, але не тільки, – коштів на банківських рахунках, на які може бути накладено арешт, готівкових коштів, нерухомості та транспортних засобів).
  14. Підготувати приміщення підприємства та помешкання службових осіб підприємства до повторних обшуків. Здійснити «адвокатський аудит» та попередню перевірку вказаних приміщень на предмет їх ризиковості та вразливості під час можливого повторного обшуку.
  15. Здійснити правову підготовку працівників підприємства та/або членів сімей службових осіб підприємства у формі проведення з ними тренінгів з питань ефективного захисту на обшуках та на допитах.
  16. Забезпечити збереження найбільш важливих документів та інформації підприємства на паперових та електронних носіях. Убезпечити інші важливі документи клієнта, наприклад, документи про право власності на майно підприємства та службових осіб підприємства.
  17. Ініціювати проведення правового та фінансового аудиту підприємства на предмет відповідності його документів та звітності вимогам чинного законодавства України.