ПРО ЗАХИСТ НА ДОПИТІ СВІДКА

Костянтин Рибачковський, адвокат, керуючий партнер Адвокатської фірми «Столичний адвокат» (м. Київ)

ДОПИТ СВІДКА В КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ (Рекомендації адвоката)

Ви просто не уявляєте, скільки всього може не запам’ятати людина, якщо вона викликана в якості свідка. ( «Цитати Пітера», 1977 г.)

Базіка – знахідка прокурора. (Ю. Бондар, «Оголені думки»)
 
Ніколи не відповідай на питання, поки тобі його не задали. (Правило від американських адвокатів)

Свідки – це наймасовіша група учасників кримінального процесу. А допит свідка – найпоширеніший спосіб отримання доказів у цьому процесі, як для звинувачення, так і для захисту.

Так як свідками стають «волею обставин», то свідком, при певних умовах, може стати будь-яка людина, незалежно від його бажання і статусу. Слідчий може викликати до себе на допит будь-яку особу, про яку є дані, що їй відомі або можуть бути відомі обставини, які підлягають доведенню під час кримінального провадження. З цього правила є невеликі виключення, наприклад, в ч. 2 ст. 65 нового Кримінального процесуального кодексу України (Далі тут – КПК) визначено коло осіб, які не можуть бути допитані в якості свідків, але таких осіб дуже мало (священнослужителі, адвокати, нотаріуси, лікарі, судді, присяжні засідателі і інші, – в основному по предмету їх професійної таємниці).

Не варто сильно хвилюватися в разі виклику Вас в якості свідка. Не рекомендуємо ховатися від допиту і ухилятися від отримання повістки з викликом на допит, адже за ухилення від дачі показань Вас можуть притягнути до адміністративної відповідальності, накласти грошове стягнення (відповідно до ст. 139 КПК), а також, піддати примусовому приводу (ст. ст. 140-143 КПК).
З набранням чинності нового Кримінального процесуального кодексу України свідок у кримінальному процесі, як і раніше, залишається одним з найбільш юридично незахищених учасників кримінального процесу. Так, за ухилення від явки свідка на допит передбачена адміністративна відповідальність, накладення грошового стягнення і примусовий силовий привід. За відмову від дачі показань свідком, а також за дачу їм завідомо неправдивих показань передбачена кримінальна відповідальність (ст. Ст. 384, 385 КК України). Як справедливо зазначається в науковій літературі, ті права, які мають сьогодні свідки, не дозволяють їм реально захищати свої інтереси під час кримінального провадження. Але все ж, певні права у свідків є і адвокати вже розробили методики їх ефективної реалізації.

Необхідно ретельно готуватися до допиту з урахуванням наступних рекомендацій:

1. Відповідно до ст. 224 КПК слідчий може провести допит за місцем проведення досудового розслідування або в іншому місці за погодженням (!) З особою, яку збираються допитати. Проведення допиту в нічний час (з 22-00 до 6-00 години) не допускається, крім виняткових випадків, коли затримка в допиті може призвести до втрати слідів кримінального правопорушення або втечі підозрюваного (а не свідка!). Є три головні умови, при дотриманні яких допит свідка вважається законним: наявність кримінального провадження, попередження про права і відповідальності за відмову від дачі показань і дачу завідомо неправдивих показань свідком, а також ведення протоколу допиту. На допиті можливе застосування технічних засобів фіксації (за рішенням слідчого або на вимогу самого свідка) відповідно до положень ст. ст.103, 104, 223, 224 КПК. Інакше це не допит, а опитування, яке (опитування), на відміну від допиту, носить виключно добровільний характер і від якого можна без наслідків відмовитися.

2. Відзначимо, що згідно з нормами КПК, проводити допит свідка уповноважені прокурор і слідчий (слідчий суддя, суд). Прокурор і слідчий також мають право видати окреме доручення на проведення допиту оперативному співробітнику. При відсутності такого доручення проведення допиту оперативними співробітниками є незаконним. Заявіть про це в тому випадку, якщо Вас намагається допитати оперативний співробітник (а не слідчий або прокурор) і не може при цьому пред’явити письмове доручення від слідчого (прокурора) на проведення саме цієї слідчої дії і саме з Вами.

3. Відповідно до ст. 63 Конституції України кожен має право без наслідків відмовитися давати показання (і пояснення) щодо себе, членів сім’ї та найближчих родичів. Два трюки слідчого з метою обійти цю статтю Конституції: «розкажіть не про себе, а про інших», «під цю статтю підпадає не будь-яка, а тільки та інформація, яка може привести до звинувачення свідка або його родичів». Не піддавайтеся на такі маніпуляції.

4. Як вже зазначалося вище, слідчий має право фіксувати допит свідка за допомогою технічних засобів (в тому числі, за допомогою відеокамери). Також, свідок, з метою недопущення порушення своїх прав, має право сам зажадати фіксації допиту технічними засобами (це новація нового КПК) – в такому випадку фіксація допиту є обов’язковою умовою (ч. 1 ст. 107 КПК). Але важливо пам’ятати, що не завжди фіксація допиту технічними засобами вигідна самому свідкові (наприклад, якщо свідок поводиться під час допиту дуже невпевнено або не підготовлений адвокатами до допиту, в результаті чого може «наговорити зайвого», – це фіксувати небажано). Якщо рішення про фіксацію технічними засобами прийняв сам слідчий (прокурор), то свідок не має права відмовитися. Важливо, що про таку фіксацію свідок повинен бути попереджений заздалегідь, до початку слідчої дії (ч. 2 ст. 107 КПК). У разі фіксації допиту технічними засобами рекомендуємо все-одно вимагати від слідчого (прокурора) письмово заносити весь текст його питань і Ваших показань до протоколу відповідно до ч. 2 ст. 104 КПК.

5. Фіксуйте в протоколі точний час початку і закінчення допиту (ст. 104 КПК). Допит не може тривати більше двох годин без перерви і більш, ніж вісім годин на день, в іншому випадку це пряме порушення ч. 2 ст. 224 КПК і прояв психологічного тиску на свідка.

6. Перед допитом треба запитати у слідчого суть кримінального провадження і причину виклику свідком по даній справі саме Вас. Ви маєте право це знати, а слідчий зобов’язаний забезпечити Вам це право згідно з п. 1 ч. 1 ст. 66 КПК.

7. Намагайтеся систематизувати всі питання слідчого, щоб вловити, що саме найбільше його цікавить і що йому вже відомо. Це згодом допоможе вибудувати ефективну стратегію захисту. Пам’ятайте, що допит – це дія, що передбачає двосторонній обмін інформацією зі слідчим, задавайте йому питання, дізнавайтеся особливості кримінального провадження, за яким Ви викликані, – це не заборонено. Краще проінформований – краще захищений!

8. Вимагайте від слідчого постановки конкретних питань у відповідь на його фрази: «Ну, розповідайте». Чи не втягуйтеся з ним в бесіди «за життя» і «по душах». Бесіди такого роду – це, частіше за все, спосіб маніпулювання Вами з метою налагодити з Вами психологічний контакт, увійти до Вас в довіру, змусити Вас втратити пильність і наговорити зайвого, що може згодом Вам істотно нашкодити.

9. Пам’ятайте, що питання, поставлені на допиті, повинні стосуватися тільки даного кримінального провадження (ч. 1 ст. 95 КПК). Інші питання потрібно вважати незаконними і припиняти їх зустрічним питанням: «А як ЦЕ стосується ЦЬОГО кримінального провадження?». Запам’ятайте, на питання, які не стосуються даного кримінального провадження, Ви відповідати не зобов’язані. Вимагайте занести саме цю фразу в протокол допиту.

10. Положення чинного КПК передбачають досить небезпечне застереження про те, що свідок має право відмовитися давати показання щодо себе, близьких родичів та членів своєї сім’ї, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні ним, близькими родичами або членами його сім’ї кримінального правопорушення . У свою чергу, при постановці питань, які мають відношення до свідка, його родичам і членам сім’ї при відмові давати показання з таких питань рекомендуємо посилатися на норми КПК, а на положення ст. 63 Конституції України, яка, згідно зі ст. 8 Конституції, має вищу юридичну силу в країні. У ст. 63 Конституції України передбачено, що свідок не несе відповідальності за відмову давати показання щодо зазначених вище осіб без будь-яких приписок щодо підозр у скоєнні злочину.

11. Відповідайте тільки на поставлені питання (нічого зайвого!), Слідкуйте за тим, щоб всі питання слідчого і всі Ваші відповіді вносилися до протоколу дослівно. Відповідайте на питання гранично коротко. Не будьте занадто відвертий, це не оцінять, а нашкодити зможуть.

12. Якщо Ви точно не впевнені в тому, що потрібно відповісти, то можна відходити чітких формулювань. В цьому випадку відповідайте в максимально обтічній форми, наприклад, «якщо мені не зраджує пам’ять», «як мені здається», «я можу помилятися» і т.д. Перевіряйте правильність фіксації Ваших відповідей в протоколі. Завжди краще сказати «не пам’ятаю», ніж говорити те, в чому Ви точно не впевнені. Пам’ятайте, що за дачу завідомо неправдивих показань передбачена кримінальна відповідальність, при цьому за погану пам’ять відповідальності немає.

13. Вимагайте записи в протоколі всіх «навідних» питань слідчого (тобто питань, що містять відповідь) – саме в тому вигляді, в якому вони були Вам задані. На жаль, нормами нового КПК слідчому вже не забороняється ставити навідні запитання (як це було раніше), але в подальшому такі дії слідчого (постановку навідних запитань) можна трактувати як тиск на свідка з метою отримати від нього потрібну для слідства (а не для встановлення істини) відповідь.

14. Під час допиту свідок має право на правову допомогу адвоката. Не рекомендуємо нехтувати цим правом. Присутній на допиті адвокат може надати Вам не тільки правову, а й значну моральну підтримку. Якщо ж до Вас під час допиту не допускають обраного Вами адвоката, то чинний КПК уже не передбачає права відмовитися від надання свідчень без участі адвоката (як це було до 20 листопада 2012 року). Але рішуче заявите, що недопуск адвоката є грубим порушенням Вашого права на правову допомогу, яке встановлено в ст. 59 Конституції України, а також права свідка на правову допомогу адвоката згідно п. 2 ч. 1 ст. 66 КПК. Згідно з положеннями ст. 87 КПК, доказ, отриманий з порушенням права на захист, є неприпустимим, тобто таким, на підставі якого не може будуватися звинувачення. Важливо відразу вказати в протоколі допиту Ваше бажання користуватися правовою допомогою адвоката і факт недопуску Вашого адвоката на допит.

15. Не забувайте звертатися за правовою допомогою до Вашого адвоката під час допиту. Ви маєте на це право, причому, – без будь-яких обмежень. Завжди краще запитати у свого адвоката: «Чи повинен я відповідати на це питання?», Ніж дати зайву інформацію слідчому. Бо, все що Ви скажете на допиті, може бути використано проти Вас.

16. Уважно читайте протокол допиту перед тим, як його підписати. Підписувати необхідно кожну сторінку протоколу – це не заборонено. Незаповнені графи в протоколі завжди перекреслюйте буквою «Z», плюс закреслюйте всі порожні місця в протоколі. Так як всі порожні місця в протоколі можуть згодом бути заповнені слідчим самостійно, без Вашого відома і не на Вашу користь.

17. Дані про всіх осіб, присутніх на допиті, повинні обов’язково вноситися до протоколу. Тому, не соромтеся вимагати у слідчого внести інформацію про всіх осіб, які перебувають в кабінеті, де проводиться допит. На заперечення слідчого про те, що вони не беруть участь в допиті, відповідайте, що закон вимагає внесення до протоколу всіх осіб, які присутні на допиті, а не тільки тих, хто в ньому бере участь (ч. 3 ст. 104 КПК). Зайві помічники слідчого Вам на допиті точно не потрібні.

18. Всі помилки, допущені слідчим, рекомендуємо вказувати в зауваженнях до протоколу – внизу протоколу перед підписом свідка. Потрібно письмово фіксувати всі помилки в своїх записах під час допиту, а не тримати їх в пам’яті. При цьому слід пам’ятати, що записувати зайве на допиті не рекомендується, так як Ваші записи можуть бути після закінчення допиту вилучені слідчим і прикладені до протоколу допиту.

19. Не ознайомлення Вас перед початком допиту з Вашими правами і відповідальністю – це грубе порушення. Вкажіть це в протоколі перед Вашим підписом.

20. Після закінчення допиту Вас можуть перекваліфікувати зі свідка на підозрюваного, обшукати, тимчасово вилучити весь вміст кишень і сумок, затримати. Висновок – не беріть з собою на допит нічого зайвого. Все, що Ви візьмете з собою до слідчого може бути згодом їм оглянуто та вилучено.

21. Пам’ятайте, що якщо Ви в своїх свідченнях посилаєтеся на інших людей, то їх теж, як правило, повинні будуть знайти і допитати (посилаючись на Ваші показання). Тому, будьте обережні у висловлюваннях щодо інших осіб!

22. Забороняється застосування на допиті насильства, погроз та інших незаконних методів ведення слідства, які принижують гідність людини (ст. 11 КПК). За ці дії передбачено покарання до 3-х років позбавлення волі, а якщо застосовувалося насильство – до 8 років відповідно до ст. 373 КК України. У разі необхідності, – нагадайте про це слідчому, він стане ввічливим, перевірено.

23. З собою на допит ми завжди рекомендуємо брати роздруківку статей з КПК, що регулюють допит свідка. Покладіть цю роздруківку перед собою під час допиту. Якщо покласти нікуди, тримайте її в руках, стане в нагоді, якщо потрібно буде нагадати слідчому про те, що у Вас є права, а у нього – обов’язки.

24. У разі чинення тиску на Вас або наявності інших зловживань з боку слідчого – обов’язково вкажіть це в протоколі допиту (перед Вашим підписом!)

25. У кінці протоколу, перед Вашим підписом включіть фразу про те, що всі зауваження з приводу даної слідчої дії будуть викладені Вами в скарзі в установлений законом термін. Це дасть Вам і Вашому адвокату час добре і юридично грамотно сформулювати свої зауваження, і подати скаргу в інший день.

На додаток до сказаного хочемо дати пораду щодо захисту від тактичних прийомів, застосовуваних слідчими на допитах. Реалізацію таких прийомів на практиці часто називають «маніпуляцією» з боку слідчого. Стати жертвою такої маніпуляції боятися не слід, але слід знати, що слідчий може ефективно їх застосовувати. Як нам одного разу порадив досвідчений психолог-криміналіст, відповідаючи на питання про захист від таких прийомів, – людина сама інтуїтивно може протидіяти «маніпуляціям» за умови, що він знає, що їм маніпулюють. Ось так просто і точно, беріть на озброєння.

Бажаю Вам впевненості і спокою в будь-яких ситуаціях. Застосовуйте зазначені рекомендації та нехай успіх буде на вашому боці.
       
З повагою,

адвокат Костянтин Рибачковський